yeni yelik - forum - iletiim - reklam - english
  ara
ANASAYFA
HAKKIMIZDA
UYELER
KOSE YAZARI
HABERLER
BAGLANTILAR

Sedef Erken: We need a Musician's Union

SALI, KASIM 18, 2008

Sedef Erken, Türkiye'de menajer olmak ve müzisyen haklarý konusunda GONG'un sorularýný yanýtladý...

Sedef Erken: Müzisyenler Sendikasý KurulmalýSedef Erken, Türkiye'de menajer olmak ve müzisyen haklarý konusunda GONG'un sorularýný yanýtladý...


Aslýnda avukatsýnýz ama çocukluðunuzdan beri müzik hep hayatýnýzdaydý. Hatta sanýrým yedi yýl boyunca da keman eðitimi almýþsýnýz. Neden müzisyen deðil de avukat oldunuz?

Çünkü bence her müzikle ilgilenen müzisyen olamýyor, belki de müzisyen doðuluyor ve gerçek anlamda müzisyenlik ciddi bir adanmýþlýk gerektiriyor. Ben günlük programýma keman çalmanýn yanýnda film izlemek, kitap okumak, spor yapmak ve sokaklarda gezmek gibi pek çok þeyi bir arada sýðdýrma eðilimindeydim. Bir de okul vardý tabi. Keman çalmayý çok seviyordum ancak hiçbir zaman profesyonelce müzisyen olmayý düþünmedim. Okul müsamerelerinde sahneye itilmiþliðim vardýr ama sahne arkasýný her zaman daha çok sevdim. Yaþadýðýmýz þehre ne zaman bir konser ya da tiyatro gelse çaktýrmadan kulise girer, ne olup bittiðini izlerdim. Avukatlýk da tamamen kýsmet oldu diyebilirim, çok da bilinçli bir karar deðildi. Ama genelde ‘sen tam avukat olacak tipsin’ derler bana. Babam çok istemiþti, o dönem beni benden daha iyi tanýyormuþ sanýrým.

Menajerliðe nasýl baþladýnýz?

Anne ve babamýn ortak iþi beyaz eþya ticaretiydi, evin en büyük çocuðu olarak ben de çocukluðumdan beri iþin içindeydim. Elimde senet sepetle bankaya ilk gidiþim ilkokul yýllarýndadýr. Ama ailemiz bir yandan da beni hep sanata yönlendirmiþtir. Müzik ve edebiyat benim için büyük tutkulardý. Hayatým boyunca bütün paramý kaset ve kitaplara yatýrmýþýmdýr. O yýllarda sanatla ticareti birleþtiren bir iþin hayalini kurardým, ancak bu mesleðin ne olduðuna dair bir fikrim pek yoktu. Pek çok sanatçý arkadaþým olduðundan sahne arkasýný girip çýkmýþlýðým da çoktu. Hayatýn akýþý beni 10 yýldýr perakende sektöründe kariyer yapma yoluna getirmiþti, 1999’da D&R da yöneticilik yaparken müzik sektörünün içine yavaþtan girmeye baþladým. 2000 yýlýnda Ogün Sanlýsoy ve ondan bir süre sonra da Tarkan Gözübüyük’le tanýþtým. Bu tanýþmalar benim karar sürecimi ciddi þekilde hýzlandýrdý ve perakende sektöründeki kariyerimi keskin bir kararla aniden býrakýp menajerliðe baþladým.

Menajerlik için aslýnda bir bakýma ‘marka yönetimi’ diyebilir miyiz?

Menajerlik aslýnda marka yönetimini de içeren daha kapsamlý bir iþ . Ancak bunun yaný sýra kariyer yönetimi vasfýyla ciddi þekilde marka yönetiminden ayrýlýyor, zira marka yaþayan bir þey deðil. Oysa menajerlikte karþýnýzda insanlar var. Kararlarýnýz, tavrýnýz, iþinizi yapýþ biçiminiz o insanýn hayatýnda fark yaratýr. Bazen iþe büyük hevesle baþlamýþ insanlar hayatýnda böyle aðýr bir sorumluluk istemediði için menajerliði býrakýyor.

Bir yandan da marka yönetimi terimi gelen toplara vurmak yerine oyunu kurmanýzý içeren bir yönetim biçimini anlatýr. Bütçeniz, hedefiniz, piyasa koþullarý gibi deðiþkenler içinde bir planlama yaparsýnýz. Kriz yönetimi bu bütünsel hedefin bir parçasýdýr ve zor anlarý kotarmak için kullanýlýr. Ancak Türkiye’de müzik sektöründe önemli bir bilgi, sistem ve altyapý eksikliði var. Dolayýsýyla ses sisteminden sahnesine, sözleþme altyapýsýndan sponsor yaklaþýmýna kadar her anýnýz kriz yönetimi yapmakla geçiyor desem yalan olmaz. Strateji, planlama, marka deðeri yaratma gibi pek çok etap kriz yönetiminin içinde eriyip gidiyor çoðunlukla. Ayrýca bunu yapabilmek için sektördeki diðer aktörlerin de ayný bakýþ açýsýna sahip olmasý gerekiyor, burada da daha alýnacak çok yol olduðu gayet açýk. Ben ancak sektördeki jenerasyon deðiþtikçe gerçek anlamda marka yönetimi yaklaþýmýnýn oluþacaðýný ve geliþeceðini düþünüyorum.

Yurtdýþýnda menajerlik alanýnda eðitim veren okullar var ama Türkiye’de yok. Önce þunu sorayým;menajer olmayý istemek nasýl bir altyapýya ihtiyaç duyuyor?

Hedefe kilitlenmiþ azimli birinin bu iþi yapmayý istemesi baþlý baþýna bir temeldir. Ama tabii ki mümkün olduðunca iyi bir eðitim de önemli. Aslýnda yurtdýþýndaki okullarda da genelde direkt olarak menajer yetiþtirmekten çok müzik sektörüne ait temel bilgileri veren modüller okutuluyor. Yani siz o okullarý bitirdiðiniz için menajer olamazsýnýz. Bir grup ya da müzisyen size güvenip iþini teslim ettiðinde menajer olursunuz. Bu yüzden de Dünya’da da çokça örneði olduðu gibi pek çok sanatçýnýn kiþisel menajeri ailesinden birileridir. Fakat yurtdýþýnda bu iþte bir uzmanlaþma söz konusu. Sanatçýlarýn ayrý ayrý iþ menajeri ve kiþisel menajeri var. Ve asýl patron iþ menajeridir. Bu menajerlerin büyük bir çoðunluðu da ayný zamanda avukat. Yani aslýnda avukatlýk bu iþ için iyi bir altyapýdýr. Ama maalesef ülkemizde avukatlar bu iþe pek bulaþmýyor. Umuyorum ki yakýnda bu deðiþecektir.

O zaman eðitim kýsmýna tekrar gelelim. Varsayalým bahsettiðiniz altyapý mevcut ama bu iþin sistemini öðrenecek okul yok. Bu durumda izlenmesi gereken yol nedir?

Bugün için Türkiye’de böyle bir okulun olmamasý önemli bir eksiklik. Bir üniversitenin bu konuyu sahiplenmesi için ben bu iþe baþladýðýmdan beri bazý çabalar gösteriyorum, umarým yakýnda sonuç alýrýz. Yabancý dili olanlar için önemli kaynak kitaplar var. Bunlarý teorik kýsýmlar açýsýndan oldukça faydalý buluyorum. Ancak bence okulu olmayan bir iþi öðrenmenin en iyi yolu o iþi yapmaktýr. Bir yerden baþlamak lazým. Son 3 yýldýr en azýndan seminerler yaparak bu konuda adýmlar atmaya çalýþýyorum. Amacým bu çalýþmalarý daha da yoðunlaþtýrmak.


Türkiye’de müzisyen olmanýn ve gerçek anlamda kariyerini ve hayallerini müzik üzerine kurmanýn Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal þartlarýný göz önüne getirdiðinizde riskli olduðunu düþünüyor musunuz?

Riskten ne anladýðýmýza baðlý ama sadece Türkiye’de deðil Dünya’da da müziðe dair hayallerle yola çýkan bir müzisyenin hiçbir konuda garantisi yoktur. Hatta orada sektör çok daha geniþ olduðundan belirli noktalara ulaþmak buraya göre çok daha zor. Ancak bizden farký orada telif konusu ve diðer haklarýn çok ciddi koruma altýnda olmasý.
Müzikle ilgili hayaller kuracak kadar þanslýysanýz yani size böyle bir doðal yetenek bahþedilmiþse buna dair riskleri göze alacak kadar da cesaretiniz olmasý gerekiyor. O hayalin gerçeðe dönüþebilmesi için ön koþulu adanmak. Yani yolda karþýnýza çýkacak her zorluðu göze almak.

Ayrýca bugün Türkiye’de ya da Dünya’da risk altýnda olmayan bir sektör göremiyorum. Müzik yoluna çýkmýþ hiçbir müzisyen eli boþ dönmemiþtir, müzik her zaman emeðinizin karþýlýðýný verir ama siz bu karþýlýðýn tümünü paraya çevirmek isterseniz onun her zaman garantisi yok. Ben hep þöyle bakarým. Ýnsanýn hayatta çok net bir seçimi vardýr. Ya memur ruhlusundur ya da deðilsindir.

Türkiye’de müzik yapan guruplar , yapýmcýdan yani: kaba bir tabirle ‘parayý bastýrýp’ albümü yapacak olanlardan (plak þirketlerinden) ne kadar baðýmsýz müziðini yapabiliyor?

Aslýnda artýk para bastýran kalmadýðý için bu konu gündemden de çýktý gibi. Artýk herkes kendine yatýrým yapýyor, dolayýsýyla da þirketlerden baðýmsýz olarak, kendi paralarýyla kaydediyorlar albümlerini. Krizlerin faydalarýndan biri de bu galiba. Paranýn verdiði fazladan cesaret yitirilince herkes doðal yaþam alanýna geri dönüyor. Müzik sektöründeki zor dönem en azýndan buna yaradý diyebiliriz, herkes kendi iþine bakýyor artýk.

Peki, yurtdýþýnda bu iþler nasýl yürüyor?

Yurtdýþýnda oturmuþ bir sistem ve altyapý var. Orada herkes zaten kendi iþini yapar. Önemli olan her þeye bulaþmak deðil kendi iþinde bilgi ve tecrübe olarak derinleþmektir.. Profesyonellik de bu bakýþ açýsýna dayanýr. Ve bu tür konularý halletmesi için de profesyonel prodüktörlerle çalýþýlýr. Burada bazen parayý veren düdüðü çalar mantýðý çok sakil bir hal alabiliyor. Orada düdüðü çalma görevi kiminse o çalar. Bence biz yýllardýr Nasreddin Hoca’yý yanlýþ anlamýþýz.

Türkiye’de bu iþi gerçekten profesyonel olarak yapan kaç menajer var?

Sanýyorum sayýca çok fazla deðil ama bu biraz da profesyonellik tanýmýyla ilgili. Bu kavramlar henüz oturmadý. Profesyonel deyince akla o iþten para kazanan herkes akla geliyor. Oysa profesyonel demek uzmanlaþmýþ demek. Bu anlamda benim tanýdýðým menajerler iki elin parmaklarýný geçmiyor. Müzik sektörü her ne kadar zor günler geçiriyorsa da üretim tarafýnda müzisyenler yoðun bir çalýþma içinde. Bu üretimi karþýlayacak kadar menajer de maalesef yok.

Siz ayný zamanda müzisyen haklarý alanýnda da avukat kimliðinizle uzmansýnýz. Ben Türkiye’de müzisyen haklarýnýn yeterince önemsenmediðini ve onlarýn bir þekilde hep maðdur ama sessiz kaldýðýný düþünüyorum. Yanýlýyor muyum?

Bu öncelikle müzisyenlerin kendi haklarýný ne kadar önemsediði ve onlarýn geliþimine ne kadar katkýda bulunduðuyla ilgili. Bugün bu haklarýn tümünü koruma anlamýnda bir sivil toplum birliði maalesef yok.
Örneðin bir müzisyenler sendikasý en acil ihtiyaçlardan biri gibi geliyor bana. Çünkü aslýna bakarsanýz telif yanýnda özgür üretim, sosyal haklar gibi pek çok baþka haklarýn henüz kanunu olmadýðý gibi lafý bile edilmiyor. Bu konular da ancak sendikal bir çalýþma yoluyla saðlýklý þekilde gündeme gelebilir.

Sadece telif haklarýný korumak maksatlý kurulmuþ olan Mesam, MSG gibi meslek birliklerinin genel kurullarýna giderseniz binlerce üyesi olan bu kuruluþlarýn 40-50 kiþiyle genel kurul yapmak zorunda kaldýðýný ve yönetim kurullarýnda çalýþmaya hevesli kiþiler bulmakta ne kadar zorlandýklarýný görürsünüz. Maðduruz demek yerine bu konulara biraz daha ilgi göstermek lazým. Haklar durup dururken kimseye verilmiyor maalesef, uðraþýp almak gerekiyor. Ayrýca iþin hukuki boyutunda da adalet sistemimizin çok aðýr iþlemesi müzisyenlerin de güvenini sarsýyor. Bir haksýzlýk sebebiyle davacý olan bir müzisyen hakkýný yýllarca adliye koridorlarýnda aramayý haklý olarak istemiyor. Kýsaca deðiþmesi gereken çok þey var ama bu durup dururken olmayacak, katkýda bulunmak lazým.


Müzisyen kendi haklarýnýn korunmasý için nasýl bir yol izlemeli?

Öncelikle biraz bilgi sahibi olmak ve bilinçli davranmak iyi bir baþlangýç olacaktýr. Biz milletçe hasta olmadan doktora gitmediðimiz gibi iþle ilgili bir sorun yaþamadan da pek avukata gitmeyiz. Tanýdýðým çoðu müzisyen telif hakkýnýn ne demek olduðunu neleri kapsadýðýný bile bilmiyor. Ben her müzisyenin bir avukatý olmalý diyorum. Ayrýca meslek birliklerinin avukatlarý da müzisyenleri bu konuda aydýnlatmak, bilinçlendirmek için çalýþýyorlar. Ancak müzisyenler onlara da sorun yaþandýktan sonra baþvuruyor. Oysa iþi baþtan sýký tutmak lazým. Öncelikle mutlaka meslek birliklerine üye olmak ve çalýþmalarýný takip etmek gerekir.

Korsan cd ve mp3 indirme sorununa bir menajer hatta bir müzisyen eþi olarak nasýl bakýyorsunuz? Bu durumla mücadelede size göre yapýlmasý gerekenler nedir?

Korsan, ülkedeki kayýt dýþý ekonominin bir parçasý. Yýllardýr müzik üretiminden elde edilen gelirin en büyük kýsmý korsan sayesinde kara para olarak birilerinin cebine girdi. Ben korsan satýn alan herkesin bunu bildiðini ama bilmezlikten geldiðini düþünüyorum. Buna raðmen hala korsan varsa bu öncelikle dinleyicinin seçimidir. Demek ki Türkiye’de dinleyici buna aldýrmýyor. Bilgi olarak herkes bu durumlara vakýf olduðu halde bu bilinç eksikliði yüzünden ülkedeki pek çok sorunumuz gibi bunu da aþamýyoruz. Korsan satýn alan herkes buna katkýda bulunduðunu kabul etmek zorunda.

MP3 ise bambaþka bir olgu . Zira düþünün ki korsancýlar bile bundan þikayetçi. Çýkýp akþam haberlerinde ‘ mp3 bizim emeðimizi çalýyor’ diyen korsancýya bile rastladýk bu ülkede. Adamýn korsan deposuna baskýn yapýlýyor, adam cdleri çuvala dolduran polise ‘ yapmayýn abi o bizim emeðimiz’ diyebiliyor. Sanýyorum artýk vatandaþlar olarak bizlerin ‘emek’ kavramýyla ilgili bir karar vermemiz gerekiyor. ‘ Emek ‘ nedir, karþýlýðý kime aittir? Bu eserlerdeki yaratýcý emek o eserin sahibine aittir. Önceki soruda Nasreddin Hoca’yý yanlýþ anlamýþýz demiþtim ya. O ‘bir þeyi istiyorsan karþýlýðýný ödemeye razý olmalýsýn demek istemiþ’ bence.

Bu bilinç geliþmiþ olduðu için yurtdýþýnda mp3 müzik sektörünün yaþadýðý krizin bir parçasýyken þimdilerde alternatif çözümü haline gelmiþ durumda. Kimi müzisyenlerin bedelsiz olarak daðýttýðý eserleri serbestçe dolaþýyor, yasal satýþa koymayý tercih edenlerinki ise dinleyici tarafýndan satýn alýnýyor. Bizde ise her þeyi serbestçe indirmek söz konusu, iþin kötüsü de yadýrganacak bir þey olmaktan da çýkmýþ durumda . Ýnternetle ilgili en önemli faaliyeti site kapatmak olan bir ülkede bu bizi þaþýrtmýyor elbette. Ama bu gidiþ nereye kadar. Ülkede müzisyen kalmayana kadar sömürecek miyiz bu kanunsuzluðu ?

Burada yine iþ müzisyenlere düþüyor, artýk bir baský grubu haline gelip bu konularda yapýcý çözüm üreten meslek birliklerine destek verilmeli, hükümete devlete sorunlarý iletme noktasýnda ‘ biz de varýz’ demeliler. Baþka çözüm yolu göremiyorum.

kaynak: gong.com.tr

Kazak Þenliði 'Sinemalar Derlemesi' 3-9 Aðustos'ta Los Angeles, DGA'de

CUMARTES�, HAZ�RAN 23, 2012

The Second "Kazakhstan Montage of Cinemas: Film & Cultural Festival" launches at the Directors Guild of America (DGA) in Los Angeles on Aug. 3 for a one-week celebration of Kazakh cinema and culture, including musicians.

The festival is a stellar opportunity for directors, producers, location scouts, and the general public to get an understanding and appreciation of this exotic locale without leaving home.

Sweeping from the Caspian Sea on its Russian border to the Altai Mountain range on the Chinese border, Kazakhstan has a rich nomadic history as well as a powerful current tapestry of cultures. Since gaining independence in 1991, the Central Asian Republic has embraced its remarkable filmmaking past that dates back to the 1930's, when Sergei Eisenstein made his classic “Ivan the Terrible” in this mystic land, and has even given rise to several "New Wave" movements.

Opening night on Aug. 3rd begins with a reception at 7 pm, and includes a program of live entertainment until 11 pm, at the DGA Theater.

Sponsored by Kazakh Geographic Society (KazGeo.kz ), helixfilmsinc.com , the Embassy of the Republic of Kazakhstan, and the Honorary Consulate of Kazakhstan in Los Angeles, the festival includes Advisory Board Members Steven-Charles Jaffe (GHOST, K19), David Marconi (Screenwriter, ENEMY OF THE STATE), and Ambassador Erlan Idrissov.

Tickets cost $10 (including free parking) can be purchased from the festival’s website. "Kazakhstan Montage of Cinemas: Film & Cultural Festival 2012" will be held Aug. 3 - 9 at the Directors Guild of America on 7920 Sunset Blvd in Los Angeles, California

For more information, please see www.kazakhfestival.com - KazakhFilmFestLA@gmail.com

Kaynak : HelixFilmsInc.com

65. Cannes Film Þenliði'nde en iyi Kýsa Film 'Sessiz' (Be Deng) seçildi.

PAZAR, MAYIS 27, 2012

65. Cannes Film Festivali kapanýþ töreninde Ýlk Altýn Palmiye Kýsa Film dalýnda verildi.

En Ýyi Kýsa Film ödülünü 'Sessiz' filmiyle Rezan Yeþilbaþ kazandý.

DÝYARBAKIR'DA ÇEKÝLDÝ
Belçim Bilgin ve Cem Bender'in baþrollerinde olduðu, daha önce Akbank Kýsa Film yarýþmasýnda en iyi film ödülü de alan film, Kültür ve Turizm Bakanlýðý Sinema Müdürlüðü'nün desteðiyle Diyarbakýr'da çekildi.

'Sessiz' Cannes'da kýsa film kategorisinde bugüne dek Türkiye'den yarýþan dördüncü film. Bundan önce Koza filmi ile Nuri Bilge Ceylan, Kýyýda filmiyle Ebru Ceylan ve Poyraz filmiyle Belma Baþ festivalin yarýþmalý bölümüne seçilmiþti. 1939 yýlýndan bu yana Cannes'da uzun metraj kategorisinde yarýþan ve baþarý elde eden toplam yedi filmimizin yönetmenleri, Yýlmaz Güney, Nuri Bilge Ceylan ve Fatih Akýn olmuþtu.

Kaynak : www.ensonhaber.com

Di�er Haberler

Efsane Filmi'deki Türk Lokumu

BÜCHER UND POLITIK: Literatur im Minenfeld

Black Hawk Down: VFX and Postproduction. Interview with Olçun Tan

5. Türkçe ve Sahne Sanatlarý Yarýþmasý

Elimizdeki Birkaçý

Shorts Awards Altýn Portakal'a

1. Los Angeles Türk Film Þenliði tarihi Mýsýrlý Sinemasý'nda

Holivut’un fethi

Ömer Faruk Tekbilek ile Yasmin Levy Toronto'da konser verdi

Can, Sundance'de Seyirci Ödülü aldý

1. Los Angeles Türk Film Þenliði 1 Mart'ta Baþlýyor

Ýstanbul modern'deki 'Hayal ve Hakikat' sergisi New York Times'ta

Sýra dýþý bir roman ‘’Provokatör, Paranýn Olmadýðý Gün’’

ABD’den Antalya Müzesi'nde sergilenmek üzere getirilen 'Yorgun Herakles'i 35 bin kiþi ziyaret etti.

Emre Arolat Architects’e Dünya Mimarlýk Festivali’nde “Highly Commended” ödülü

Raþit Çelikezer’in yönettiði 'Can' Sundance Film Festivali'nde

Twenty7'nin 2. Müzik Klibi 'No Chemical Love'

Semih Tareen Film Müziði Albümü Tüm Marketlerde

WORLD'S TALLEST MAN-Sultan Kösen'in belgeseli at Bel Air Film Þenliði'nde

'Direk Aþk'a Amerika'dan iki ödül

Cenk Uygur: Sesimi Kýsmaya Çalýþtýlar

Graffiti Festivali, 24 Temmuz Pazar günü Taksim Gezi Parký'nda!

Direk Aþk'a Accolade'den Ödül

Sinem Bodrum'da söyleyecek

Kazým Mirþan ve Erken Türk Tarihi finalde!

Kazak Film Þenliði

Türk Pasaportu bir Belgesel

Sinem Saniye Los Angeles'de Japonya icin cok ozel konser verecek

Anzaklar ve Türkler ABC'de

Hakan Günday DilDile'de

Cannes'da Türk Kýsa Filmleri

DÝREK AÞK bir Ýrem Altuð fikri

Alex Demir Interview on TRT

Kendini Türk hisseden ‘Cavad Han’ filmini izlesin

Cengiz Aytmatov Film Günleri

Atatürk aþký Broadway'de

Almanya’da 'Kurtlar Vadisi Filistin' yasaklandý

Resmine Atis'in Fortunate Sons filmine açýk mektubu

Altýn Türk Ödülleri Oylamasý

Türk Sanatçýlar SOFA 2011 Sanat Sergisi'nde

Fatih Akýn'a Onur Ödülü

"Simyacý'nýn Hikayeleri"

'Ýlahi adalet yerini buldu' Ali Sunal, mutluluktan uçuyor...

HOMELAND-VATAN-Bir Kýbrýs Belgeseli

Türk sinemasý rekor peþinde

Twenty7 Müzik Vidyo

Londra Türk Filim Þenliði

'Türk Sinemasý' mý demiþtiniz?

47. Altýn Portakal Sinema Ödülleri

Toronto'da 'Yaþasýn! Ýstanbul' nidasý 35. Toronto Film Festivali'nde on beþ Türk filmi gösterilecek

rif Mardin belgeseli Los Angeles'ta

Los Angeles’ta bir "Aðrý" Hikayesi

Tribeca'da Sibel Kekilli'nin oyandýðý 2 filim ödül, Ferzan Özpetek'in filmi de 1 ödülle þenliðe Türk imzasý attýlar

Ýsmail Cem Televizyon Ödülleri sahiplerini buldu

Güney Doðu Avrupa Filim Þenliði 2010 Los Angeles'ta gerçekleþiyor

TARKANI KÝM HATIRLAYACAK YETENEK KORKU VE GENÇLÝK

‘The Pacific’e konu olan Ýzmir yangýný diziden çýkarýldý

TÜRK-ERMENÝ ÝLÝÞKÝLERÝNÝ KONU ALAN FÝLM FRANSA'DA VÝZYONA GÝRDÝ

'Büyük Oyun' San Francisco'daki þenlikte 'En Ýyi Film' ödülüne layýk görüldü

Yunanistan'ýn Eurovision þarkýsýna kemençe tepkisi

"9. Boston Türk Film ve Müzik Festivali" Yeþim Ustaoðlu'nun Pandora'nýn Kutusu filmiyle baþlayacak.

Türk filmlerinin Avrupa'daki tanýtýmý açýsýndan önem taþýyan Amsterdam Türk Fiilmleri Þenliði baþlýyor

Ünlü müzisyen ve yapýmcýnýn belgeseli Ýstanbul Filim Þenliði'nde gösterilecek

Sinem'in A.B.D. gezisi 2 gün sonra baþlýyor

Runaway Yapým bu yapýmýn yýldýzý

BAL Altýn Ayý'yý Aldý!

KELIN, OSKARLAR'DA SON ELEMEYE ALINDI

"Sinem'in 'Aþký Yunan nefretini Yendi"

New York’taki filim þenliðinden 4 Türk'e ödül

Kutluð Ataman'ýn Köln çýkarmasý

NEFES'in korsaný neden çýkmýyor?

MTV AMÖ 2009 - MaNga EN ÝYÝ AVRUPALI SANATÇI SEÇÝLDÝ

Dahi: Aydýn Esen

Kazakistanlý Uygur Sanatçý Ahmet Can AHAT davetiyesi

‘Ayrýlýk’a Filistin’den de tepki

Nuri Bilge Ceylan’a Büyük Ödül

Nefes rekor kýrdý

Kazak filmi KELIN Oskar aday adayý

Kültür baþkenti yaðmasý!

AYRILIK dizisine Ýsrail ayarý

Halit Refið hayatýný kaybetti

Ebru TV wins three Emmy awards

'Güneþi Gördüm' Oskar aday adayý

Selçuk Öksüzoðlu'nun yeni belgeseli: "The Turkish Musician"

Fatih Akýn'a "Soul Kitchen" ile Jüri Özel Ödülü

L.A. Times Cherien Dabis Söyleþisini ve

Yönetmen Greyson’dan Ýsrail’e protesto

Sinem Saniye MTV Söyleþisi

Stockholm'da Yaþayan Türk Yazar Önder Bir Hint Yayýncýyla Anlaþma Ýmzaladý

Issýz Adam'a A.B.D.'den Ödül

"ÇÝZGÝ ROMAN SEVÝN!" yönetmen Ertuð Tüfekçioðlu ile söyleþi

'DIG COMICS' Kýsa Belgesel Gelecek Filim Þenliði Gösterimleri

Comic-Con 2009: CCI-IFF Ödülleri-DIG COMICS En Ýyi Belgesel

Ankara'dan Hollywood'a!

EN ÝYÝSÝ, YEGANE, KRAL

Türkiye'nin sesleri New York'ta

Dig Comics Dünya Gösterimi San Diego Comic-Con Uluslararasý Film Þenliði'nde

Türk müzikali ilk defa Broadway'de

Beyond belonging lll Almancý ! Tiyatro ve Film Þenliði

Turkla.com'dan fotografçýlýk ve fotoþop çalýþtayý

The Guardian: Ývedik'e dikkat!

Kurtlar Vadisi'nden bir film daha

Jennifer Fontaine

3. TÜRK KLASÝK MÜZÝÐÝ ÇALIÞTAYI

Cannes Film Festivalinde ’’Türk Gecesi’’

Türkiye'de deneklere rüþvet

"Devrim Arabalarý"na Monaco’da ödül

Altýn Koza jury announced

SESSÝZ GÖSTERÝ

Malkovich’e "Sinema Onur Ödülü"

Orta Doðu Gümbür Gümbür

Ödüllü Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ýn filmi Los 27 Mart'ta Los Angeles'da gösterimde

Güneþi Gördüm by Mahsun Kýrmýzýgül

En Geniþ Alanda Düzenlenen Türk Þenliði

BASIN DUYURUSU, BLUEMASK PRODUCTION, Mart 2009

AYÇA ERSOY'UN RENK DÜNYASI

Türk Rakçý, Kutsal, 26 Mart'ta,

Sinem Saniye Müzik Klibi

Ývedik 2’ye Alman basýnýndan büyük övgü!

Kurtlar Vadisi’nin yayýn tarihi belli oldu

"Üç Maymun" pýt pýtý biraz bol ahlaki çöküntüyü anlatan bir hikaye

Türk tarihinin karanlýðýna ýþýk tutan filim

Broken Windows þimdi DVD'de

'Recep Ývedik 2' Almanya’da da rekor kýrdý

Türk Film Bestecisine Amerika’dan Üçüncü Kez En Ýyi Film Müziði Ödülü

ÝST/West EL CID'de

Recep Ývedik 2’den tüm zamanlarýn rekoru

Aþkýn Özcan'ýn " THE MINI-SUBMARINE " adlý romaný çýktý!

"Are We In Love!" - Müzik Klibi Kutlamasý

"My Rumi Valentine"

Kendi sinemasýný en çok sevenler Türkler

Güz Sancýsý’nýn baþrolünde James Bond olmalýydý

Gradient Effects Takýmý, Gnarls Barkley Klibi için Visual Effects Society Ödülüne Aday

A.R.O.G hasýlat rekoru kýrdý

CAFAM ile SoCiArts Yapým Sunar

ADA

'3 Maymun’dan dev adým

Gradient Effects Sundance için 2 film bitirdi

Holivud'daki Araplar ve Müslümanlar

THY için geliyor

New York'ta Ýdil Biret konseri

PANDORA’NIN KUTUSU 23 Ocak 2009’da sinemalarda

Sonbahar dizisi ekibi kaza yaptý: 2 ölü

"Üç Maymun" Palm Springs Filim Þenliði’nde

Toronto Evrenkenti mezunu Türk 6. Kitabýný Yayýnladý

Suriye’de "Türk Filmleri Þenliði"

Karagöz, Türk-Amerikan Televizyonu'nda

MUSTAFA MISTIK!

6-7 Eylül sancýsý beyazperde

Filim Eleþtirmenlerine Ölüm! Yaþasýn Þöhretler Alemi!

Dostum Pasifik Imza Gunu Westwood'da

Özpetek’in filmleri New York’ta

Warner Bros’tan Türk’lere: Fuck off ve fuck you!

Nuri Bilge Ceylan Asya-Pasifik Sinema Ödülleri'nde En Ýyi Yönetmen ve 3 Maymun Söyleþisi

Neden sponsor bulamadý?

Uluslararasý Hollywood Öðrenci Film Þenliði'nde 3 Türk Filmine, 3 Ödül

Emre Aydýn, "Avrupa’nýn En Ýyi Sanatçýsý"

Türkçesi Varken

Türk filmine korku Oscar'ý

3 Türk filmi Uluslararasý Hollywood Öðrenci Film Þenliði'nde

Son Buluþma

Türk filmleri Asya’daki yolculuðunu sürdürüyor

Müzik medyasýnýn deðiþmesi lazým

Turkish Kasbah

"Altýn Ýstiridye", "Pandora’nýn Kutusu"nun

New York Türk Filim Þenliði Gösterim Çizelgesi

Jennifer Fontaine Haberleri

'Filmmaking is my sickness, success is my painkiller'

ÜNLÜ SÝHÝRBAZ KUBÝLAY QB TUNÇER LAS VEGAS'TA

mustafa

Serdar Burhan Kalsýn American Carol'da

Ali Taran'a göre Türkiye reklamý

Gradient Effects-Olçun Tan ve Gnarls Barkley'nin Kalbine Þarký Söyletti

Sinem ve Alper Turkish-American Hour'da

Bükreþ Film Festivali'nde Türk sinemasýna 3 birincilik

Amerika Dans Festivali'nde tanýdýk bir koreograf: Aydýn Teker

Doðukan Manço ile geçmiþten bugüne yolculuk...

New York'ta Türk Sinemasý Oturumu

Türk Sinemasý'nýn A.B.D. çýkartmasý

Benim yalnýz ve güzel ülkem

Hollywood'taki Türkler `Body Of Lies' filminde

Ceylan’a En Ýyi Yönetmen' Ödülü

'Üç Maymun' Cannes'te Altýn Palmiye yarýþýnda

The Second Venice-2. Venedik

Hüseyin Karabey'e Tribeca'da En Ýyi Kurmaca Yönetmeni Ödülü

TIE Etkinlikleri Basýnda: TÜRKLER, ABD FÝLM SEKTÖRÜNE EL ATTI

DOCU TURK TÜRK BELGESEL GÖSTERÝMÝ 2008, Los AngeleS

Türk belgeselleri New York'ta esti

New York'taki Carnegie Hall'da Osmanlý-Türk Müziði Dinletisi

Wexler, Fontaine sketch Clowns

DUMAN 2008 A.B.D. KONSERLERÝ

Ýþte yeni Atatürk

Sinem Saniye'nin ilk L.A. konseri

ÝNSANÝty sanat sergisi - Beliz Ýristay

TRT 1915 Ermeni Olaylarý Dizisi Çektirecek

Özgürlükler ve Demokrasi Ülkesi A.B.D.

Ertuð Tüfekçioðlu'nun söyleþisi Ebru TV'de

Halk ozaný Aþýk Veysel anýlýyor

Ýstanbul

"Shake It Baby!" written by Aþkýn Özcan

Giovanni Scognamillo: “Sanatçý deðil, zanaatçýyým.”

Bayrampaþa filmi belgesel gibi oldu

'Kýsa Filmciler Ödül Avcýlýðý Yapýyor!'

120 Bakan'dan tam not aldý

Cem Yýlmaz'lý GÝTT adlý OPET reklam kampanyasýna ödül

Alex Demir Turkish Hour'da

Guinness'e girdi ama kendine bir ev alamadý

Kazakistan Oskar'a Aday

When I Don't Sleep... çýktý

Say'ýn ödülünü babasý aldý

Gülsin Onay Kremlin'de

Kýsa filmin tarihine imza atan usta

Recep Ývedik 22 Þubat'ta Sinemalarda

Bir Türk Köyünde Doða Ana'nýn Kanunlarý'na Gençlik Dolu Bir Uyanýþ

Corc Vaþingtýn Evrenkenti belgeselcilere burs veriyor

'Made In Europe' yakýnda sinemalarda

HÝPHOPÝSTAN En Ýyi 10 Hip Hop Filmi Arasýnda

HÝPHOPÝSTAN En Ýyi Kýsa Belgesel Ödülü Kazandý

Nihat Genç anlatýyor...

'Sinema Sinemadýr' kardeþim!

Türk sinemasý 2007'ye rekorla veda ediyor.

Mehmet Akif Ersoy 20 Aralýk 1873, Ýstanbul – ö. 27 Aralýk 1936, Ýstanbul

Alex Demir 'Arkanýzda belli bir güç yoksa tutunmanýz imkansýz'

Öpüþürsen Yuðtub'a düþersin tabi

TÜRK ASILLI AMERÝKALI OYUNCU ALEX DEMÝR ÝLE NEW YORK’TA ‘HOLLYWOOD SOHBETLERÝ'

Akýn'ýn 2 Köküne Olan Baðlýlýðý Filimlerine Yansýyor

Gencebay: 'Yunanlar bizim akrabamýz olabilir'

Köln'de Türk Filim Þenliði

Seda Aybay'ýn "Ýstanbul Hatýralarý" by Kybele Dans Tiyatrosu'nda

Sema Gösterisi, 17 Aralýk Pazartesi, Royce Hall'da

Louvre Müzesi'nde Türk esintisi

Fransa'da Türk Sinema Günleri

3 gurbetçi Türk'ten yeni bir oyun 'Crysis'

Hollywood'da Kürdistan siyaseti ve Türk Düþmanlýðý

ÝZ, AVRUPA'NIN EN ÝYÝ BELGESEL KANALI SEÇÝLDÝ

Lev Yýlmaz'ýn

Sertab'ýn Ýngilizce Türküsü protesto edildi

Orta Asya'nýn Kutsal Sesleri

'Saklý Yüzler' Gösterimi

Justin McCarthy Ebru TV'de

Türk Filmi - þiir

'Kurtuluþ Savaþý filmi çekeceðim'

Leslie Bates-Büyüktürkoðlu'ndan

Amerika'yý inlettiler

Ýlköðretim Okulu Öðrencilerinden Ermeni Katliamý Belgeseli

MUSEREVIEW - Aðustos, Eylül, Ekim 2007 Þairleri

"Þimdi Türküm demek hoþuma gidiyor"

Asya Pasifik Sinema Ödülleri'nde TAKVA 3 dalda aday

Hayko Cepkin'in Ýzmir Konseri

Kýbrýs Uluslararasý Kýsa Film Þenliði

'Takva'nýn yönetmeni Özer Kýzýltan 'European Discovery 2007'ye aday gösterildi

"Ýklimler" 27 Eylül'den Ýtibaren Almanya'da Sinemalarda

Türk Rak Topluluðu mor ve ötesi Kasým'da ABD'nin Batý Yakasýnda 2 konser vermeðe Geliyor

"Yaþamýn Kýyýsýnda" Almanya'nýn Oscar adayý

Jeff Treves' new work on CG Society

Goran Bregoviç ilk kez 29 Eylül'de Ankara'da!

"Yumurta" Avrupa'nýn en iyisine 12 dalda aday

New York'ta Zeki Demirkubuz filmleri gösterimi

Ýstanbul ÞÝMDÝ Viyana-Einladung zur Vernissage am 13 Eylül'de

Barýþ Günü'nde Türk-Ermeni kardeþliði

Bir Osmanlý Askerinin Sýradýþý Anýlarý baþlýklý aný kitabý Ekim Yayýnlarý'ndan çýktý.

3. Uluslararasý Avrasya Filim Þenliði Ang Lee ile baþlýyor

'Takva' Saraybosna'da en iyi film seçildi

Mevlana filmi Konya'da çekilecek

A Play "Calling In Love" World premier opens on 8.17.07 Friday

'Kurtlar' güldürü yapacak

TRT'nin Holivud ataðý

1. Sevim Tanürek Þarký Yarýþmasý

Atatürk'ün hayatý çizgi romanda

Türk Müziði Avrupa'da neden Dinlenmiyor?

Fatih Akýn'dan Trabzonspor belgeseli...

Altýn Portakal'dan Türk sinemasýna yeni destek

THE SECOND VENICE - by Askin OZCAN

Türkiye bu iki reklamý konuþuyor!

4 Temmuz Zafer Bayramý

Kemal Sunal kabri baþýnda anýldý

’Uzak’ 1000 film listesinde

Türk kültürü Disneyland yolcusu

Kýrýk Melek baþladý

Photograph exhibition titled “Ýstanbul Armenians”

Beþ Vakit (Times and Winds) 2007 Los Angeles Filim Þenliði'nde

Yener Korkut on TRT

"Anadolulu" adlý kýsa filim 8 Haziran'da USC'de

Türk Yönetmen Þahin'in History Channel'daki 'CITIES OF THE UNDERWORLD' belgeseli seyredilme rekoru kýrýyor

Fatih Akýn Kan 2007'deki baþarýsý

Clementine Feature Set Up in Türkiye

Muses Prize - Poetry to Askin Ozcan

"Anadolulu" Robert Zemeckis Dijital Sanatlar Merkezi'nde gosterilecek

Müslüman Kimliðinin Amerikan Televizyonundaki Yeri adlý oturum Beverly Hills'de gerçekleþecek.

Mondo Macabro'nun Gözde Türk Sinemasý Belgeseli

ATIF YILMAZ’ý saygýyla anýyoruz

Kars'ta Film Cekmeye Ne Dersiniz?

Alex Demir Ebru TV'de

IKI KIZ Los Angeles'daki Güneydogu Avrupa Film Senligi'nde

ON PBS: American Masters: Atlantic Records: The House That Ahmet Built

ARMENIAN REVOLT 1894-1920 - SCREENING ON 25TH

18. Türk Film Günleri Münih'de baþlýyor

John Lennon Beste Yarýþmasýný Sinem Kazandý.

The Midday Express: Repairing the Turkish image via movies

Salih Memecan, JibJab'la beraber 'Siyasal Yergi'de

Dondurmam Gaymak'a HBO Uluslararasý Güldürü Filimleri Þöleni'nden Ödül

Mennan Yapo - Önsezi

Mevleviler Güney Kaliforniya'da!

ÝSTANBUL KLASÝK TÜRK MÜZÝÐÝ KAMPI

Leslie Bates Büyüktürkoðlu'nun yeni Turkla.com makalesi

The Sultans of Satire: Middle East Comic Relief

Turkey battles genocide claims in Hollywood

Alinur Geceyarýsý Expresi gerçeðini belgeledi

Turkish Comedian Gülden Performs in Middle East Comic Relief, Jan. 27!

Türk sinemasýndan kovboy filmi

HOKKABAZ Irvine'da

'Çince söylesin daha çok insana hitap eder'

Yeþilçam Hollywood’u bitirdi

Türk Sinemasý'nýn yükseliþi...

Yüksel Aksu anlatýyor

Fatih Akýn ve son filmi

"Anti-Jewish" Turkish film pulled from US theaters

Kime niyet kime Euroimages

BAYRAMPAÞA CEZAEVÝ FÝLÝM ÞENLÝÐÝ

Dondurmam Gaymak Oskar adaylýðýna bir adým daha yaklaþtý

YA TUTARSA? ve GÖNLÜMÜN ÝSÝ (WELL SOOTED) Boston Türk Filim Þenliði'nde

Türk Hattatçýlýk Sanatý

Uneasy Ottomans-LA Weekly

Resmine Atis, Tom Sizemore ve Edward James Olmos ile SPLINTER'da baþrolde

Turquoise

ifremi unuttum